Electrabel knoeit al 20 jaar met cijfers

De nucleaire bonus van bijna 2 miljard euro die Electrabel volgens de energiewaakhond Creg in 2007 opstreek, is geen alleenstaand geval. « Electrabel manipuleert zijn cijfers al twintig jaar », zegt ULB-professor Eric De Keuleneer maandag in de Coreliokranten.

« Het is goed dat de studie er is en dat we nu weten hoe hoog de nucleaire rente is. Ze leert ons dat de kostprijs per megawattuur (MWh) 17 tot 20 euro bedraagt. Bij een verkoopprijs van 60 euro leidt dat tot bijna 2 miljard euro winst », aldus De Keuleneer.

GdF Suez

De ULB-professor pleit voor meer transparantie en vraagt een audit, zowel voor de kost- als verkoopprijs. « Tot in 2002 wist de regulator, het controlecomité, wat de kostprijs was. Spijtig genoeg heeft het samen met de regering die controle laten vallen, terwijl ze nog in talrijke landen bestaat. Als Gaz de France (GdF Suez) in Frankrijk zijn tarieven verhoogt, gebeurt dat op basis van duidelijke cijfers. »

Vande Lanotte

De Keuleneer kan zich vinden in een voorstel van Johan Vande Lanotte om een aankoopcentrale op te richten. De sp.a’er pleit voor een kost-plus-systeem waarbij dergelijke aankoopcentrale energie koopt en goedkope energie met dure groene energie mengt. Die overheidscentrale zou het « gemengd » pakket dan doorverkopen. (belga/kh)

De Morgen 8 juni 2010

Posted by Eric De Keuleneer at 9:55